MAGNUS OLLA

MAGNUS OLLA

”För mig är det viktigt att det går att stänga kragen så att inget spån flyger innanför. Den här modellen med kardborrestängning är klockren!"Vi stämmer träff med Magnus en tidig förmiddag vid en villa vackert belägen intill en sjö någon mil utanför Falun. Några meter från villan står en enorm tall. Tallen ska bort. En minst sagt utmanade uppgift. I närheten finns nämligen en trafikerad bilväg, en el-ledning och inte minst själva villan. Frågetecknen är många hos oss åskådare som till största del består av grannar och andra nyfikna förbipasserande.

Magnus och hans kollega Niklas plockar vant fram utrustningen och förbereder sig. Ska man upp 20 meter i luften och samtidigt hantera en motorsåg och fallande grenar så är säkerheten a och o.

Allt kontrolleras noggrant både en och två gånger innan klättringen kan börja. Lugnt och metodiskt avverkas grenar längs vägen upp mot toppen som kontrollerat och säkert faller intill stammen. Kollegan på marken hjälper till att styra och kapa till grenar. ”Perfekt med ett extra par ögon och händer nere på marken”, säger Magnus och hänger tillbaka motorsågen på bältet innan han fortsätter sin klättring.

Det märks att Magnus har full koll och har valt både kläder och skyddsutrustning med omsorg. Arbete i skogen har varit en naturlig del av uppväxten med kunskap som förts vidare i generationer. Han vet vad som fungerar och inte fungerar. Allt sitter perfekt och är helt anpassat för uppdraget. När det gäller arbetshandskar så har han valt TP Confident från Ten Protection. ”De passar bra varma sommardagar, ger ett säkert grepp och fin fingertoppskänsla. För mig är det viktigt att det går att stänga kragen så att inget spån flyger innanför. Den här modellen med kardborrestängning är klockren! Det är därför jag även använder en polotröja, för att skydda halsen mot flygande spån.”

Efter ett par timmar har Magnus nått toppen av trädet och det är dags att ta ner den sista delen i ett stycke. ”Är ni beredda med kameran?” ropar han.

Trädtoppen faller ner med en kraftig duns och nu hänger Magnus helt plötsligt längst upp på den helt avskalade stammen. En både märklig och mäktig syn. Resten av stammen kapas ner och snart är hela tallen fälld. Nu återstår bara uppkapning av grenar, lastning på släpet och uppstädning av platsen.

Imponerade lämnar vi Magnus och villan som nu har ett träd mindre på tomten. Vi inser att vissa jobb kräver särskilda egenskaper och att kvaliteten på utrustningen kan vara helt avgörande för att jobbet ska vara både säkert och bekvämt.

Följ Magnus på Instagram: @treefaller

Behöver du hjälp med trädfällning eller beskärning i Dalarna kontakta Magnus på 073-056 43 57.
www.treefaller.se


.

 Bloggmeny
Meny
Avtalskund logga in
TEN PROTECTION AB © 2021 All Rights Reserved

Vänligen välj företag eller privat

Företag Privat