ATT VÄLJA RÄTT ARBETSHANDSKAR - MATERIALGUIDE

ATT VÄLJA RÄTT ARBETSHANDSKAR - MATERIALGUIDE

Du vet den där känslan när handsken sitter perfekt. Är inte för varm, inte för kall, utan bara skön att bära och inte stör ditt arbete. Men hur vet man egentligen vad som är rätt arbetshandske för rätt jobb?
Med mängder av material, utföranden och handskmodeller att välja bland kan det vara en djungel att hitta rätt. Skyddshandskarna ska vara smidiga, bekväma, slitstarka och självklart skydda mot olika risker.

Vi brukar börja med att ställa några frågor.


  1. Vilka typer av arbetsmoment utför du vanligast?
  2. Vilka risker innebär situationerna i ditt arbete?
  3. Vilken miljö arbetar du oftast i?
  4. Vilken typ av handskar och material brukar du trivas bäst i? 
  5. Hur ofta behöver du byta handskar, och vad beror det på?De flesta har många olika situationer då man använder arbetshandskar. Ibland är det vått, ibland varmt, ibland handlar det om precisionsjobb och för att i nästa moment vara utomhus för grövre arbeten. Kanske är det riktigt kallt eller så hanterar du olja och kemikalier eller behöver kunna jobba med livsmedel eller touchskärmar. 

Många handskmodeller kan hantera flera olika arbetssituationer men det kan vara på sin plats att ändå förstå hur olika material kan påverkar handskens egenskaper så att du kan göra ett mer medvetet val.

De flesta arbetshandskar använder en kombination av olika material för att kunna nyttja materialets egenskaper bäst där det behövs.
Arbetshandske getskinn

NATURLIGA MATERIAL

SKINN OCH LÄDER

Visste du att din hud är extremt känslig för temperatur- och fuktförändringar? Vi reagerar vid så små temp. förändringar som +/-0,2°. Läder är ett naturmaterial som anpassar sig till temperaturförändringar och skyddar mot kyla och värme. 

Det finns många fördelar att använda skinn i arbetshandskar. Skinn är väldigt tåligt mot nötning och anpassar sig bra efter handen och olika temperaturer. Handskar av skinn blir nästan till och med bättre ju mer det används. Olika typer av skinn och läder har olika egenskaper och här kommer några varianter som kan vara bra att ha koll på. Det är främst två olika läderslag som används till arbetshandskar: nöt och getläder. På Ten Protection använder vi enbart getläder i arbetshandskarna.


GETNARV

Skinn från get är en favorit som ofta förekommer i arbetshandskar. Fördelarna är många. Skinnet är väldigt slitstarkt vilket gör att man kan få en tunn och smidig handske men ändå stark. Getskinn innehåller ett naturligt fett och blir därmed motståndskraftig mot fukt och väta.


Läder kan skiktas i flera lager och de undre lagren kallas för Spaltläder. Detta läder har en ojämn och ruggad yta som ger ett bra grepp. Narvläder är lädrets ovansida, den släta ytan.

Spaltläder är porösare och har inte alls samma skydd mot fukt jämfört med narvläder. Spaltläder används till bland annat värmeskydds- och svetshandskar eftersom det skyddar bättre mot värme än narvläder.
Nitrile dipped gloves


MATERIAL FÖR DOPPNING OCH BELÄGGNINGAR

LATEX

Tillverkas av saven från gummiträd. Latex är har väldigt bra elastiska egenskaper. Materialet är även helt vattentätt, har högt kemikaliemotstånd, tål slitage och ger ett bra grepp. Latex innehåller naturligt ett protein som kan orsaka allergiska reaktioner både vid tillverkning och vid användning.


NITRIL

Är ett syntetiskt gummi som är slitstarkt. Ger bra grepp på både torra, våta och oljiga underlag. Nitril är även beständigt mot oljor, lösningsmedel och fett.


PU (POLYURETAN)

PU används som beläggning av både handskar och textila material och används till bland annat läderimitationer (syntetläder). Polyuretan ger en mikroporös beläggning som andas eftersom det i tillverkningsprocessen blandas med ett lösningsmedel som snabbt avdunstar och bildar hålrum i polyuretanlagret där vattenånga kan passera.


Det ger en tunn och smidig beläggning vilket ger bra fingertoppskänsla, bra torr- och våtgrepp och bra flexibilitet vid låga temperaturer.


NEOPREN

Neopren är handelsnamnet för kloropren som är ett syntetiskt gummimaterial med god värmeisolerande förmåga.Som kemikalieskydd ger det bra skydd mot bland annat oljor, fetter, organiska kolväten och syror.


Bild på arbetshandske


TEXTILA FIBRER OCH MATERIAL

BOMULL

Används ofta när risknivån är låg och när de inte utsätts för större påfrestningar. Bomull är ger en skön känsla och formar sig väl efter handen. Bomull har en god absorptionsförmåga.


NYLON (POLYAMID)

En stark, följsam och elastisk syntetisk fiber med mycket låg absorptionsförmåga.


POLYESTER

En stark, elastisk syntetisk fiber med mycket låg absorptionsförmåga.

HPPE / HDPE

En väldigt stark och lätt fiber av polyeten som ger bra skärskydd.


ELESTAN

Kallas även Lycra eller Spandex. En högelastisk syntetisk fiber som ofta används i stretchiga textilier för att bibehålla formen. Ett perfekt material för ovansidan av handskarna.


SOFTSHELL

Är ett samlingsnamn för mjuka materail som är vind- och vattenavvisande. Softshell består av ett eller flera stickade material laminerade med en film, ett slags membran för att ge arbetshandskar vind- och vattenavvisande egenskaper.


NEOPREN

Neopren är handelsnamnet för kloropren som är ett syntetiskt gummimaterial med god värmeisolerande förmåga. Det är ett stretchigt material med viss stötdämpning som passar bra som exempelvis knogskydd eller till ovansidan av skyddshandsken.


SYNTETLÄDER

Syntetiskt material som efterliknar läder till utseendet och till viss del även dess egenskaper. Materialet är slitstarkt, smidigt och passar utmärkt för tunna arbetshandskar med hög slittyrka.

Det finns två olika sorters syntetiskt läder. PU-laminerad polyester och nylon. Det är tunt men ändå slitstarkt med bra grepp och vattenavvisande yta. Kan likna narvläder till utseendet. Mikrofibermaterial av polyuretan och nylon som är mjukt och slitstarkt med hög andningsförmåga. Liknar spaltläder till utseende och känsla.
Har du frågor kring val av arbetshandskar så är du alltid välkommen att höra av dig så guidar vi dig rätt. Du vet väl om att du även kan beställa handskar i små kvaniteter hos oss om du vill prova några olika varianter.

Läs även > Storleksguide
VATTENTÄT - Vattentät arbetshandske med getskinn isolerad med Thinsulate för arbeten i kalla och blöta miljöer.
161.25 kr
VATTENTÄT VINTERHANDSKE - Vattentät handske med PU diamond grip. Isolerad med Thinsulate 100g och mjukt foder. För kalla oc...
205 kr
EXTRA VARM OCH VATTENTÄT - Arbetshästen för riktigt kalla och blöta uppdrag i snö och slask.
623.75 kr

 Bloggmeny
Meny
Avtalskund logga in
TEN PROTECTION AB © 2021 All Rights Reserved

Vänligen välj företag eller privat

Företag Privat